Hoe giftig is purschuim?
Bij het mengen, aanbrengen en uitharden van PU-schuim komen verschillende chemicaliën vrij. De belangrijkste en daarmee de gevaarlijkste stof die bij dit proces vrijkomt is isocyanaat. Het is al lang bekend dat bij het maken van polyurethaanschuim giftige stoffen vrijkomen. Het probleem is dat dit proces vaak binnenshuis plaatsvindt omdat polyurethaanschuim ter plaatse wordt vervaardigd. Veilig en verantwoord omgaan met Purschuim is dus zeker aan te bevelen om gezondheidsrisico's te voorkomen.
Er is geen definitief antwoord op deze vraag, want de giftigheid van polyurethaanschuim hangt af van een aantal factoren. Daartoe behoren de specifieke chemicaliën die bij de productie worden gebruikt, maar ook hoe het wordt gebruikt en waaraan het wordt blootgesteld. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat polyurethaanschuim schadelijke chemicaliën kan afgeven, terwijl andere geen significante gezondheidsrisico's in verband met het gebruik ervan hebben gevonden. Daarom is het belangrijk om al het beschikbare bewijsmateriaal in overweging te nemen voordat je conclusies trekt over de veiligheid van polyurethaanschuim.
Men is het er in het algemeen over eens dat het werken met PU-schuim voorzichtig moet gebeuren, omdat er chemicaliën bij vrijkomen. Bovendien kunnen degenen die in contact komen met isocyanaten blijvende overgevoeligheid voor de stof ontwikkelen, zowel bij het hanteren ervan als na blootstelling aan verwerkt PU-schuim.